Vinter i två världsdelar

Eftersom jag sitter hemma och skriver idag, så har jag absolut inget att klaga på denna fantastiskt vackra vinterdag. Stackars SL slipper mig 🙂 Trädgården gnistrar och har nog aldrig varit så vackert klädd!

Men kontrasten till där vi befann oss för exakt ett år sedan känns stark…

Ön Koh Jum är en Thailändsk paradisö som ligger mellan Koh Lanta och Krabi. Färjan stannar på färden mellan dessa två ganska turisttäta ställen och, för er som är i Thaliand eller ska dit: Där ska man gå av! Man ska hoppa ner i en av longtailbåtarna som sluter upp vid färjan och följa med till Koh Jum. Närmre bestämt till Joy Bungalows.

På Koh Jum är det som att tiden står stilla. Lite folk. Långa paradislika och glest befolkade stränder. Apor som skuttar runt i träden (och på stranden!). Ingen el. På kvällen får man – till barnens förtjusning – låna fotogenlampor i baren och lysa sig hem. Sina tekniska moderniteter kan man ladda under ett par timmar varje kväll – på bardisken i ett sladd- och uttagsinferno utan dess like! Restaurangen har något slags elaggregat som hostar igång vid middagstid. Fantastiskt mat! Vi bodde i huset man skymtar mellan träden.

Tydligen har den lilla byn på ön fått el sedan vi var där. Kanske även Joy Bungalows. Kanske minns jag bara det bästa av vår månads vistelse där. Kanske förtränger jag ormen som dottern stötte på. Råttan som besökte oss en (hel!) natt innan vi bytte till en bungalow på pålar. Och de svettiga nätterna utan air condition. Men det är väl så semesterminnen ska fungera? Vi behöver landa i fantasin på dessa underbara platser när tårna är kalla härhemma och vi ligger och huttrar under dubbla täcken på nätterna. Och faktum kvarstår. Koh Jum är fantastiskt! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.