Min första vecka som vegan

I lördags blev jag ju spontanvegan efter att ha pratat länge och väl med ”Stommen”, killen från Stonecake som sjöng med oss i Keep it Up på Engelen i lördags. Han bodde hemma hos mig i tre dagar och hade med sig en del veganprodukter. Goda sådana.

Han satt också inne med mycket kunskap om hur de djur vi äter (och dricker mjölken av) behandlas. Det vill säga inte okej på något sätt och vis, tycker jag.

Plötsligt kände jag att det inte finns en enda anledning till att jag INTE ska testa att låta bli att äta djurprodukter. Om djuren lider, och det finns bra alternativ mat, varför i all världen skulle jag inte testa att bli vegan?

Nu gillar ju jag utmaningar. Kan vara lite drastisk. Och väldigt envis.

Alltså åkte jag och tioåringen och storhandlade. (Barnen får sedan äta vad de vill, men hon blev engagerad.) Och det var nog den roligaste handlingen vi någonsin gjort. Vi upptäckte ostar, olika slags mjölk och yoghurtar, ”kött”bullar, ”fisk”pinnar och allt möjligt kul.

Väl hemma hade vi avsmakning. Rismjölk, havremjölk, sojamjölk, kokosmjölk och cashewmjölk hälldes upp i små koppar och vi hittade våra favoriter. Kokos och havre. Och vi tyckte att cashewmjölk smakade trä 🙂

Sedan dess har jag alltså bara ätit vego. Och familjen har ätit det de gillar av vegomaten, som schnitzel: mums. (Vi har haft en måltids-plan B på lut varje dag.)

Det känns så uppfriskande. Och bra. Sunt och rätt. Även om magen protesterat lite. Eller. Ganska mycket.

Fallgropar har förekommit. Till exempel de två lyx-laxsushibitar som slank ner i tisdags. Men som min lunchdate/vän sa: ”Den där laxen är så fin att den i princip är vegansk”.

I övrigt har jag fallit dit på sötsaker några gånger. En bulle på skolans föräldrafika. En nybakad kolalängd på fikamöte med författarkollega. Barnens ”skåpgodis”. Shit, vad svårt det har varit att låta bli!

Då bad jag om vegansötsakstips på Facebook, så i framtiden har jag mycket bra alternativ. Recept och tips på färdiga sötsaksprodukter. Älskar Facebook!

Jag kan också konstatera att det är lättare att vara vegan hemma än på restaurang. Lördagens vegetariska pizza utan ost var … sådär.

Kan vi inte bara bestämma att varenda restaurang fixar riktigt goda och bra veganalternativ? Eller hur? Ja!

Eller varför inte öppna en dötrendig veganrestaurang? Gärna i Bromma, Stockholm. Jag lovar att bli stammis.

Nu ger jag det en vecka till, sedan ska jag utvärdera min nyvunna veganitet. Kanske fortsätter jag (=målet). Eller så blir jag ”bara” vegetarian. Hursomhelst kommer jag för all framtid att dra ner på föda från djuren till förmån för den från naturen.

Livet. Det blir inte mer spännande än man gör det 🙂

1 reaktion på ”Min första vecka som vegan”

  1. Nämen, vad roligt att ni högg.
    Och kul att ni, som de allra flesta, inser att det inte behöver innebära att en äter tråkig mat som vegan. Du missar dock de två andra viktiga aspekterna även om de inte är de viktigaste: Du har ju miljö- och hälsoskälen också. Att äta kött sliter på både miljön och kroppen. Att man ”glömmer bort sig” är vanligt framför allt när man är utom hemmet. Jag hoppas att ni fortsätter. (det tror jag nog – allt annat är ett nederlag för er själva, djuren och planeten. Hoppas därmed att du/ni inte kan hitta ”en enda anledning till att SLUTA vara vegan” 🙂
    Och så kan du ju se hur tungt kött- och mjölknormen sitter i samhället. Ditt ”prova på vegan”-inlägg i ditt flöde har typ 5 gillningar – skriver du något trivialt får det 100 gillningar. Sorgligt att det ska behöva vara så, men vi är på rätt väg nu! Cherio och åter tack för förr förra helgens ackommodation. Cherio ZToMH!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *